Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe.

Elfogadom

Miért használom a Dulcofruct vitaminos, fehérjés cukorlepényét? - Zimmer Zoltán

 

Cukorlepény és cukorszirup együttes alkalmazása

Előre bocsátom, hogy amit leírok, az nem tudományos értekezés, hanem „csak” tapasztalat, amit 1100 méhcsaládos méhészetünkben gyűjtöttem össze. Tizenöt éve alkalmazok tavasszal cukorlepényt. Mivel a családok élelemkészlete ősszel és télen még bőséges, élelempótlásra nincs szükségünk. Ugyanakkor vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek fehérjés lepényben indokoltnak tűnnek. Kezdetben megvásároltam az akkor kapható, magas fehérje tartalmú készítményt, amit lepénybe keverve 15-20%-os fehérje tartalmú lepényt készítettem. Ezzel kapcsolatos tapasztalataim a következők voltak: a természetes virágport jól kiegészíti, mérhetően több fiasítást eredményez, bár a heti fogyasztás a lepényből jellemzően 35 dkg volt. A lepénybe a takarmány kiegészítőket nagyjából összeválogattuk, bár soha nem tudtam eldönteni, hogy mi az, ami használt, és mi az, ami felesleges volt. Idővel a fehérjét kiváltottam egy jelentősen olcsóbb, de azonos hatást mutató másik készítménnyel, amit összehasonlításképpen évről évre most is használok. 2018-ban tízféle lepényt próbáltunk ki. Tapasztalatok: március 10 és 28 között kimondottan hideg idő volt, 4-7 C˚-os napi csúcshőmérséklettel. Közben az általam alkalmazott tavaszi méhcsalád fejlesztési technológiát alkalmaztuk, tehát a rossz idő ellenére folyamatosan pótoltuk a fehérjés lepényt és a szirupot. A főzött lepényeket és a Dulcofruct fehérjés készítményét a méhcsaládok a rossz idő alatt is intenzíven fogyasztották, a minimális virágpor készlet mellett a fiasítás folyamatosan terjedt. A jó idő beköszöntével, március 28-tól a virágzások torlódtak, a folyamatos nagy mennyiségű virágpor miatt a lepények többlet hatását már nem tapasztaltuk, de ennek ellenére alkalmaztuk őket, hiszen nem tudhattuk előre, hogy lesz-e szükség rá. Az előzőek fényében azokat a lepényeket részesítettük előnyben, amelyeket a méhek gyorsabban fogyasztották. A 2019-es év annyiban okozott kihívásokat, hogy a tavasz korábban jött a megszokottnál. Az első perctől folyamatosan elláttuk a méheket fehérjés lepénnyel, de ilyen mennyiségű és minőségű lepény elkészítésére nem vagyunk felkészülve, ezért kézenfekvő volt, hogy megvásároljuk azt. Mivel takarékos embernek gondolom magam, dilemmát okozott a milliós költség. Gyorsan utánaszámoltam, a saját készítésű lepény vitaminokkal és minimálbéres órabérrel, járulékokkal 443 Ft-ból tudom előállítani. Mivel munkánk bőven van/volt, és egyéb értékteremtő tevékenységeket is végzünk, lehetőség szerint a minimálbér többszöröséért, így könnyebben döntöttem a vásárlás mellett.

Próbálok elfogulatlan maradni, de azért megelégedettségemet nem akarom elhallgatni. Számomra értéket jelent, hogy egy telefonhívással megrendelem és 24-48 óra múlva a raktáramban van a termék. Egyszerre mindig annyit rendelek, amennyire szükségem van. Így nincs raktározási és finanszírozási költségem.Végső soron kilónként 150 Ft többlet költségért időt, kényelmet és biztonságot vásároltam, amit nem a mézeléskor, hanem már a tavaszi fejlődésben mutatkozó többlet fiasításnál viszont kívánok látni. Fontos hangsúlyoznom, hogy az eredményes tavaszi fejlődésnek legalább öt fontos feltétele van:

A tavaszi serkentő etetés pozitív hatása

1.       Élelem ellátottság, (méz, virágpor, víz)

2.       Egészségi állapot,

3.       Megfelelő népesség,

4.       Jó méhanya,

5.       Kiváló hőgazdálkodás.

A jó fehérjés lepény hozzájárul a jó élelem ellátottsághoz és a méhek egészségi állapotához. Éppen ezért nem várhatunk csodát akkor, ha az egyéb feltételek tekintetében nem állunk a helyzet magaslatán. Hasonlattal élve, olyan a tavaszi méhcsaládfejlesztés, mint a kirakós játék/puzzle. Bármelyik darab hiányzik is, nem lesz tökéletes a teljes kép.

A fehérjés lepényt a méhanya nevelésben az anyás dajka családoknál is alkalmazzuk, mert az anyabölcsők, szebbek, jobban tápláltak lesznek általa.

Zimmer Zoltán